Mеђународни дан старијих особа

Категорија: vesti

Међународни дан стaријих особа се у свету и код нас обележава 1.октобра, од децембра1990. године са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба. Слоган овогодишње кампање је „Не запоставимо никога, промовишимо друштво за све генерације“.

Морамо обратити пажњу на старије становништво, тј становништво старије од 60 година, за које се очекује да ће достићи број од 1,4 милијарде до 2030 године. За модерна друштва је карактеристично повећање броја старијих особа и интезивирање старења становништва,  па је парадоксално да су управо у тим друштвима предрасуде и стереотипи о старима распрострањеније него икада пре. Дискриминишући ставови приказују старе људе као слабе, неспособне за рад, физички и ментално споре, са неким поремећајем или неспособношћу или као беспомоћне. Не чуди онда што је слаба мотивација старих за активан живот,како тврде многи стручњаци, последица односа друштва према старим особама и да до раскида веза са околином не долази зато што се стари повлаче већ стога што се друштво удаљава од њих. Овај зачарани круг се може избећи променом сопствених ставова о старим људима. Значи да морамо разбити стереотипе  типа старији људи су беспомоћни, сенилни, или не заслужују здравствену негу. Старење становништва  представља једну од највећих друштвених трансформација. Данас већина старих особа у свету живи у економски слабо развијеним и неразвијеним земљама, и они ће чинити 80 % популације до 2050 године. Број особа старијих од 65 година премашиће број деце млађе од 5 година у наредних пет година, а до 2050 године и број деце млађе од 14 година.

Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства и један је од највећих јавноздравствених изазова. Очекује се да ће се у Европи просечна старост мушкараца продужити са 76 на 84,5 годиан, а код жена са 82 на 89 година до 2060 године.Република Србија са просечном старошћу становника од 41,6 година,што је податак из 2011. ,једна је од најстаријих земаља на свету. Најстарији је регион јужне и источне Србије, где је чак једна четвртина становништва старија од 60 година. Основна одлика старосно-полне структуре становништва Републике Србије данас је бројчана доминација мушкараца код младог становништва ,односно доминантност жена код средњовечног и старог становништва. Стопа наталитета је смањена са 10,4 на 9 ‰.На глобалном нивоу, многе старе особе су под ризиком од различитих облика лошег и нехуманог односа према њима. Скоро 4-6 %  популације старих у развијеним земљама искусило је неки облик малтретирања код куће. Насилно понашање у институцијама укључује примену силе,лишавање достојанства старих нпр. остављајући их у неуредној одећи, и намерно необезбеђивање неопходне неге нпр развој декубитуса. Лоше поступање према старима може довести до озбиљних физичких повреда и дугорочних психичких последица.

Многи стари људи губе способност да самостално живе због ограничене покретљивости, психолошке или моралне слабости или других физичких проблема. Многима је потребан неки облик дугорочне неге, што укључује негу у старачком дому,геронтодомаћице, помоћ у кући, бригу локалне заједнице и дужи боравак у болници.

У кризним ситуацијама стари су посебно осетљиви. Наиме, они често не могу да побегну или да путују на дугим релацијама и могу бити остављни и препуштени сами себи.Најчешће болести које се јављају код старих односе се кардиоваскуларнеи цереброваскуларне болести, малигне туморе, дегенеративне и запаљенске болести коштано-мишићног система и везивног ткива, шећерну болест, деменције, Алцхајмерову и Паркинсонову болест ,болести ока и ува, повреде и тровања.Ако је наш циљ да изградимо будућност какву желимо, не смемо запоставити становништво трећег доба. Придружите се ! Искористите повод обележавања међународног дана старијих особа тако што ћете се придружити глобалном гласању на сајтуwww.myworld2015.com и гласати за своје приоритете. Такође, можете посетити сајт www.worldwewant2015.orgкоји је намењен глобалној дискусији о агенди развојног плана УН након 2015. године и изнети своје мишљење како би се проблеми старијих особа адекватно обрадили у дискусијама о неједнакости, искорењивању сиромаштва, здрављу , безбедности хране, динамици становништва и сличним темама. 

Користите  #IDOP2014 за све ваше твитове поводом обележаваља Међународног дана старијих особа.

 

 

 

2011. Дом здравља Мали Зворник
By: Fresh Joomla templates