Светски дан лимфома


Сваке године датум 15. септембар посвећен је подизању свести о лимфому у смислу препознавања симптома, ране дијагнозе и лечења. Циљ обележавања Светског дана лимфома је подизање свести о овој групи болести међу општом популацијом, као и здравственом заједницом, кроз активности које се спроводе у целом свету. Уједно тај дан пружа заједничку прилику лекарима, медицинским сестрама, удружењима болесника, болесницима и њиховим породицама да уједине снаге у заједничкој акцији информисања јавности о лимфомима, знаковима и симптомима и начину на који ова болест утиче на животе хиљада људи у нашем окружењу.

 

Лимфом је најчешћи облик рака лимфног ткива, које има велику улогу у заштити од инфекција јер је саставни део одбрамбеног система организма. Спада у десет најчешћих врста злоћудних болести, а његова учесталост је у сталном порасту. Не постоје програми раног откривања ове болести па су едукација и информисање јавности о лимфому, као обољењу о којем се мало зна, једини начин за рано откривање ове болести. Веома је важно симптоме овог обољења препознати на време. Раном дијагнозом, уз адекватан третман, лимфом се може успешно лечити. Узрок настанка лимфома није откривен, а фактори који повећавају ризик настанка болести су: ослабљени имуни систем (због наследних поремећаја или деловања имуносупресивних лекова након трансплантације органа), неке инфекције (вирусима ХИВ и ЕБВ) и изложеност загађењу у животној средини (нпр. пестицидима).

Лимфоми су злоћудне болести лимфоцита. Деле се на две велике групе: Хочкинова болест и нон-Хочкинови лимфоми или лимфоцитни лимфоми. У свету више од два милиона људи болује од лимфома, а процењује се да се преко 1000 ново оболелих дијагностикује свакодневно.

Дијагноза се поставља на основу физичког прегледа, крвних претрага, рендгенских снимака и биопсије. За прогнозу и начин лечења важно је одредити стадијум болести, који се дели на степене од један (ограничен на појединачни лимфни чвор) до четири (проширен у околна ткива). Врсту лечења одређује специјалиста хематолог зависно од типа болести, стадијума и доби и општег стања болесника. Велик број лимфома данас је излечив.

Најчешћи симптоми су:

• безболна отицање у подручју врата, пазуха или препоне;

• ноћно знојење;

• необјашњива грозница (температура тела виша од 38 ° Ц);

• губитак телесне тежине и умор;

• кашаљ и задиханост;

• свраб по целом телу.

Отеклине повезане с нон-Хочкиновим лимфомом такође се манифестују у другим деловима тела - стомак, нервни систем и кожа. Једина метода за прецизну дијагнозу лимфома је биопсија повећаних лимфних чворова.

 

Подизањем свести о лимфомима омогућиће боље препознавање знакова и симптома болести, што ће довести до ранијег дијагностиковања и правовременог лечења, веће доступности информација, као и примене програма подршке болеснику и породице.

2011. Дом здравља Мали Зворник
By: Fresh Joomla templates