Cветски дан борбе против Хепатитис-а

28. јула  Дом здравља Мали Зворник обележио је Светски дан борбе против Хепатитис-а. Том приликом др Гордана Цмиљановић, специјалиста опште медицине говорила је, у програму малозворничког радија „Дрина“  о превенцији, раном откривању и лечењу Хепатитис-а.        

Хепатитис је инфламаторни процес на јетри узрокован различитим врстама вируса. Према врсти вируса који их изазивају познато је пет група обољења означених као А, Б, Ц, Д и Е. Хепатитис А и Е настају уношењем хране и пића контаминираним вирусима и представља гастроинтестициалне инфекције. Хепатитис Б, Ц и Д припадају групи парентералних инфекција или инфекција које се преносе контактом са телесним течностима инфициране особе. Највећи ризик за преношење ове инфекције преставља контакт са крвљу инфициране особе. Хепатитис Б и Ц често попримају хронични ток, што неретко доводи до компликација као што су цироза и хепатоцелуларни карцином.

Свака особа може да буде инфицирана неким од типова Хепатитис-а, али ипак постоје групе људи које су под повећаним ризиком, због:

·         хемодијализе

·         тетожева, пирсинга

·         незаштићених сексуалних односа

 

Добро осмишљеним превентивним програмима ( информисање, подизање нивоа знања о болести, едукативним кампањама и промовисање тестирања ), али и обезбеђивањем адекватне терапије, инциденција ових болести може да се смањи у свакој средини, па чак и до глобалног циља – „Планета без Хепатитис-а“. 

 

 

2011. Дом здравља Мали Зворник
By: Fresh Joomla templates