Светска недеља дојења у ДЗ Мали Зворник
У Саветовалишту за децу је одржана акција обележавања Светске недеље дојења. Мајкама са одојчадима др Бранка Теодоровић Максимовић делила је савете о значају дојења. Мајчино млеко је најбоља храна за новорођенче и oдојче.
Својим саставом оно је идеално прилагођено и калоријским потребама, али и метаболичким могућностима новорођенчета и одојчета.
ПРЕДНОСТИ МАЈЧИНОГ МЛЕКА
· Бактериолошки исправно
· Хемијски састав мајчиног млека је прилагођен потребама за раст и развој одојчета
· Хумано млеко не изазива алергијску реакцију, а истовремено стимулише правилан развој имунолошког система одојчета.
· Дојење је психолошки незамењив однос мајке и детета који пружа осећај сигурности у емоционалном и социјалном сазревању.
ТЕХНИКА ДОЈЕЊА
Припрема за дојење почиње још у трудноћи давањем информација о значају дојења. Одмах након порођаја новорођенче се ставља на груди. У првом месецу бебу треба стављати на дојку увек када плаче и будна је. Крајем првог месеца новорођенче само бира одређени распоред подоја 8 – 10 пута на дан. За дојење треба изабрати угодан положај и мирно место. Пре подоја опрати руке и брадавице. Одојче треба да прихвати брадавицу у целини, пазити да је нос слободан ради дисања. Подој на почетку траје кратко, како беба расте и подој се продужава и траје око 20 минута.