Национална недеља дојења

Поводом недеље дојења 04.10.2012., у Дому здравља Мали Зворник, одржана је радионица са трудницама и породиљама, са циљем промовисања и подршке дојењу и обележавања Националне недеље дојења, која се обележава од 01. до 07. октобра 2012.

Први сати по порођају су веома важни за дојење новорођенчета. „Бејби френдли“ програм, који се спроводи у  породилиштима, подразумева да већ у породилишту – доктори и медицинске  сестре, пружају подршку дојењу. "Бејби френдли" програм подразумева десет правила, међу којима су помагање мајкама да започну дојење у првих пола сата после порођаја, дојење на захтев бебе без временски одређених интервала, потпуно избегавање коришћења флашица са цуцлама и информисање породиља о предностима и техникама дојења.

После изласка мајке и детета из болнице, подршку дојењу преузимају патронажне сестре,које већ друди дан по изласку долазе у кућну посету.

Мајчино млеко је потпуна и савршена храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој,   лакше se вари него адаптирано млеко.  Дојење смирује бебу и пружа јој осећај сигурности.

Мајчино млеко подстиче развој бебиног имунолошког система смањујући ризик од инфекција. Дојење штити дете од раног оштећења вида, неправилног развоја вилица и тврдог непца.

Истраживања показују да су дојена деца интелигентнија, имају развијеније говорне способности, друштвенија су и емоционално стабилнија. Дојена деца су  здравија,  ређе обољевају од дијареја, гастроинтестиналних и респираторних инфекција, него бебе које се хране вештачким млеком.

Мајчино млеко садржи бела крвна зрнца (лимфоците и макрофаге) који учествују у одбрани од инфекција. Млеко сваке мајке садржи антитела која штите бебу од болести којима је мајка била изложена

Хранљиве материје из млека, као што су цинк и полинезасићене масне киселине, помажу развој  имунолошког система одојчета. Ако се беби у првим данима живота да и само једна флашица вештачког млека, тиме се повећава вероватноћа појаве алергијских болести. Све врсте ових млека, укључујући млека на бази соје, носе ризик од појаве алергије.

Жене које дуже доје  децу (6-12 месеци) имају мањи ризик обољевања од рака дојки и репродуктивних органа.

2011. Дом здравља Мали Зворник
By: Fresh Joomla templates